Resimli kitap nedir?
Öykü kitaplarından farklı olarak resimli kitaplar anlatmak istediğini hemen hemen tamamen resimlerle ifade eden kitaplardır. Başka bir deyişle, çocuklar öyküyü sözler olmadan da sadece resimlere bakarak anlayabilmelidir. Bir resimli kitapta sadece resimle anlatılamayan durumlarda sözcükler devreye girmelidir.
Aslında bir öykü kitabı ile bir resimli kitap arasındaki farklılık sözcük/resim ‘miktarından’ çok kavramsal farklılıktır. Resimli kitaplar henüz okuma yazma bilmeyen çocuklar için dramatik bir deneyimdir, tıpkı filmler (daha doğrusu sessiz filmler) gibi yaşayan, hareket eden, çocuğu öykünün içine çeken.
İyi bir resimli kitap nasıl olmalıdır?
Ortalama 30 sayfa (24-48 sayfa aralığında olabilir), sayfalar ve cilt kaliteli ve sağlam kağıttan yapılmış.
Tabii ki bol resimli: Sözcük sayısı genellikle 500’den azdır ama 2000’e kadar çıkabileceği gibi içinde hiç sözcük olmayan resimli kitaplar da vardır.
Okunabilir: Hem resimler hem de sözcükler kolay takip edilebilir, birbirini ve öyküdeki aksiyonu tamamlar nitelikte olmalıdır.
Hedefine ulaşmış: Çocuklar için yazılmış tüm kitaplarda olduğu gibi ilk sayfada ortaya konulan hedefe son sayfada ulaşılmış olmalıdır. Resimli kitaplarda hayal kırıklığına yer yoktur.
Temeli sağlam: Öykü fantastik olabilir (hatta olsa daha iyi olur) ama verilmek istenen mesaj veya öykünün arkasındaki felsefe gerçek ve sağlam olmalıdır.
Ama en önemlisi, kitap çocuğun kendini karakterlerle özdeşleştirmesine olanak sağlamalıdır.